Blog: voeding als medicijn

Bart Maes, de stichter van amanprana

 

Hoe het begon

In 1999 verkocht ik mijn winstaandeel in een middelgrote onderneming gespecialiseerd in petroleum en petroleumkachels. Ik gaf mezelf 7 sabbatjaren, las 600 boeken over voeding, volgde voedingscongressen, werd vegetariër en schreef artikels over voeding en vitaliteit in binnen- en buitenland. Ik ben met Amanprana begonnen omdat mijn dochter ernstige concentratieproblemen had op school en een allergie voor cacao had ontwikkeld. Na een lijdensweg van onderzoeken zijn we met omega-olie, cacaovrij dieet en een volledige overstap naar bio, erin geslaagd om op 6 maanden tijd mijn dochter’s concentratieproblemen op te lossen en haar van de cacao-allergie af te helpen. Een openbaring. Met deze ervaring en de voedingskennis die ik had opgebouwd, wilde ik op zoek gaan naar een combinatie van ondernemen en iets teruggeven aan de gemeenschap. 

De start van Amanprana begon met Okinawa Omega-olie. Ik verbeterde de omega-samenstelling van de omega-olie die mijn dochter gebruikte, verrijkte de omega-blend met kruiden en zorgde ervoor dat de oliemengeling van nature 8 vitaminen E en veel carotenen bevatte. Mijn vrouw en ik startten kleinschalig in de huiskamer en garage. Snel bleek ons huis te klein en kregen we stap voor stap meer schapruimte in de winkels. Op een bepaald moment gaf een vriend me info over verzadigde vetten en palmolie. Eerst dacht ik: ‘die verzadigde vetten zijn toch niet gezond?’. Ik begon sceptisch aan deze lectuur maar na enkele maanden veranderde mijn mening. Ik verdiepte me in verzadigde vetten en kwam tot de conclusie dat deze vele eigenschappen bezitten die de meeste mensen niet kenden. Ik kwam tot de conclusie dat verzadigde vetten supergezond zijn. Dit druiste regelrecht in tegen de bestaande voedingsleer. Maar ik besloot de kennis over te brengen aan wie het wilde horen. De start met kokos- en palmolie werd gegeven. En zo volgde het ene product het andere op. Geld was voortaan niet meer de belangrijkste drijfveer in mij. Gezonde voeding brengen was de doelstelling. Onze actie ‘Red de Zee’ was een logisch vervolg. In het Sanskriet betekent ‘aman’ vrede of rust, ‘prana’ verwijst naar levenskracht. Vandaar ‘serene levenskracht’. We zijn één van de eerste ondernemingen die bio-afbreekbare etiketten gebruikten.

Voeding als medicijn

Voeding is de essentie van gezondheid volgens Hippocrates, grondlegger van de westerse geneeskunst en filosoof. Hij legde de nadruk op hygiëne bij patiënt en arts. Gezonde eet- en drinkgewoonten, belang van frisse lucht, het zelfherstellend vermogen van het lichaam en zorgen voor balans (homeostase) waren de pijlers van zijn therapie als Griekse arts (ca. 460-370 voor Christus). Hippocrates stelde:  ‘Laat voeding je medicijn zijn’.

De natuur verschaft voedingsmiddelen met krachtige, gezonde eigenschappen die gezondheid kunnen schenken. De belangrijkste reden voor westerse kwalen zijn voeding en leefwijze. Geraffineerd voedsel is wellicht de belangrijkste oorzaak van westerse kwalen en van slechte gezondheid. Zo verdwijnt 80% van alle mineralen, 90% van alle vitamines en bijna alle vezels uit volkoren meel bij het raffineren tot wit meel. Onze vitaliteit kan ons levensritme niet meer aan.

Tot aan het begin van de 20ste eeuw was gezonde voeding de basis van elke therapie. De radicale breuk die optrad in de 20ste eeuw tussen voeding en gezondheid vormt de reden waarom wij ondanks een sterke geneeskunde niet in staat zijn 70% van alle voortijdige overlijdens aan Westerse kwalen te voorkomen. Laat me eindigen met de woorden van 2-voudig Nobelprijswinnaar Linus Pauling: ‘Optimale voeding is het medicijn van de toekomst’.

Artikel via: Amanprana, “Voeding als medicijn”, 2018-2019.

 

Contact

MIA DE POURCQ
Kleppestraat 97
8890 Dadizele
tel. 056 50 94 96
gsm 0478 62 15 49
BTW BE 0680.226.059
info@traiteurartisjok.be

Bestellingen

Boekingen volgend jaar
KBC: BE72 4634 1312 6916

Directe bestellingen:
KBC: BE63 4634 1312 6108

Wens je een warm gesprek over je volgende feest, neem gerust contact op.
056 50 94 96
0478 62 15 49